Skončiť režim tlače Vytlačiť recept A+ A- Undo all

Minivianočky

Suroviny:

polotučné mlieko
250 ml
hladká múka
500 g
práškový cukor + trocha na posypanie
100 g
maslo
100 g
krupicový cukor
1 PL
droždie
21 g
vanilkový cukor
1 bal.
žĺtok
1 ks
vajce na potretie
1 ks
nasekané mandle
100 g

Postup prípravy receptu:

Suroviny na 4 ks

1. Všetky ingrediencie nechajte asi pol hodiny pri izbovej teplote odstáť. Mlieko mierne ohrejte v kastróliku. Odlejte z neho do misky asi tretinu, rozmiešajte v ňom lyžicu cukru a rozdrobíme droždie. Nechajte na teplom mieste vykysnúť kvások.
2. Maslo rozpustíme a nechajte vychladnúť. Do misy preosejte múku a práškový i vanilkový cukor. Pridajte zvyšné mlieko a žĺtok, potom kvások a premiešajte.
3. Vlejte rozpustené maslo a poriadne premiesime vareškou. Nakoniec do cesta zapracujeme polovicu mandlí.
4. Cesto spracujte do bochníku, poprášte múkou a na teplom mieste nechajte kysnúť 1 hodinu. Potom je rozdeľte na štyri diely.
5. Vezmite prvý diel, nakrájajte ho na 5 rovnakých kúskov a vyvaľkajte je na rovnako dlhé pramene. Tri pramene spleťte do vrkoča. Dva stočte okolo seba. Dva stočené pramene položte na vrkoč z troch prameňov a konca založte dole. Rovnako upleťte aj zvyšné tri vianočky.
6. Potrite ich rozšľahaným vajcom a posypte zvyšnými mandľami. Vianočky rozložte na plechy vyložené papierom na pečenie. Nechajte ich v teple kysnúť 20 minút.
7. V predhriatej rúre pečte na 190 ° C asi 30 minút.