Skončiť režim tlače Vytlačiť recept A+ A- Undo all

Domáca pizza ako z talianskej pizzerie

Suroviny:

hladkej múky (alebo typ 00)
570 g
studenej vody
370 ml
čerstvé droždie
2 g
soľ
12 g
olivový olej
10 ml
hrubá múka
na podsypanie
lúpané paradajky
200 g
soľ
1/4 ČL
pár lístkov bazalky
olivový olej
1 PL
mozarela
250 g

Postup prípravy receptu:

Pripraviť si doma pravú taliansku pizzu nie je vôbec zložité – chce to len trochu trpezlivosti, kvalitné suroviny a pár trikov. Nakoniec vás odmení chrumkavým cestom a chuťou, ktorá vás prenesie priamo do Neapola.

 

🍕 Domáca pizza ako z talianskej pece

Pripraviť si doma pravú taliansku pizzu nie je vôbec zložité – chce to len trochu trpezlivosti, kvalitné suroviny a pár trikov. Výsledkom bude chrumkavé, nadýchané cesto a neodolateľná chuť, ktorá vás prenesie priamo do Neapola.

🧂 Ingrediencie na cesto (na 2 veľké pizze)

🍅 Na oblohu (klasická Margherita)

👨‍🍳 Postup

1. Príprava kvásku

Najprv rozmiešame droždie v polovici vlažnej vody a pridáme polovicu múky. Dobre premiešame, aby vznikla hladká zmes. Potom ju necháme asi 15 minút odstáť, kým sa droždie aktivuje a na povrchu sa objavia bublinky.

2. Miesenie cesta

Následne pridáme zvyšok múky, soľ a olivový olej. Miesime približne 10 minút, kým cesto nie je hladké a pružné. Ak sa lepí, môžeme pridať trochu múky. Nakoniec by malo byť mäkké a elastické.

3. Prvé kysnutie

Potom cesto prikryjeme a necháme kysnúť 2 hodiny pri izbovej teplote. Počas tohto času by sa malo jeho objem zdvojnásobiť.

4. Dlhé kysnutie v chladničke

Ďalej cesto rozdelíme na 2–3 bochníky, ktoré vložíme do uzatvárateľnej nádoby. Potom ich necháme v chladničke kysnúť 24 až 48 hodín. Tento krok je síce dlhší, no výsledná chuť bude omnoho lepšia.

5. Príprava pred pečením

Asi dve hodiny pred pečením vyberieme cesto z chladničky, aby sa zohrialo na izbovú teplotu. Medzitým si rozohrejeme rúru na maximum (250–280 °C) a zapneme horný gril. Plech obrátime hore dnom a vložíme ho do rúry, aby sa rozpálil ako pizza kameň.

6. Tvarovanie pizze

Potom cesto prenesieme na papier posypaný semolinou alebo múkou. Rukami ho vytvarujeme do kruhu, približne 28 cm v priemere. Nevaľkáme ho – iba jemne roztiahneme, aby okraj zostal nadýchaný.

7. Obloženie

Na pripravené cesto natrieme tenkú vrstvu paradajkovej omáčky. Následne pridáme mozzarellu, pár lístkov bazalky a všetko pokvapkáme olivovým olejom.

8. Pečenie

Napokon pizzu spolu s papierom prenesieme na rozpálený plech. Pečieme 6–8 minút, kým okraj nezhnedne a syr sa neroztopí. Hneď po upečení ju môžeme pokvapkať ešte pár kvapkami oleja.

💡 Tipy na dokonalú pizzu

🍽️ Obmeny receptu

🇮🇹 Záver

Domáca pizza je dôkazom, že jednoduché suroviny môžu vytvoriť dokonalú harmóniu chutí. Hoci si vyžaduje trochu času, výsledok stojí za to. Keď dodržíte postup a necháte cesto poriadne odpočívať, odmenou vám bude vôňa a chuť, na ktorú nezabudnete.